Lomtalanítás 2020 Budapesten

 

Lomtalanítás 2020 Budapesten. Lomtalanítási időpontok Budapesten

Minden kerületben lesz lomtalanítás Budapesten az idei évben is!
Mint minden évben, idén is – helyenként, évente egyszer – elszállítják a felesleges lomokat a főváros minden kerületéből. Ha ezt elmulasztjuk, leghamarabb a jövő évben számíthatunk ingyenes lomtalanításra, legalább is a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. részéről. Ha valaki véletlenül lemaradna, esetleg az adott időpontban éppen nem tartózkodna otthon, kérhet segítséget, kifejezetten lomtalanításra specializálódott cégtől. Ők szintén ingyenesen, illetve- speciális esetben – külön díjazásért elszállítják feleslegessé vált tárgyainkat.
A lomtalanítási időszak most kezdődik, a pontos időpontokat folyamatosan közli a Közterület Fenntartó, illetve arról postai úton is értesíti az érintett kerület lakóit.
Lomtalanítás Budán és Pesten is időszerűvé vált, nem árt tehát tájékozódni az időpontokról!
A feleslegessé vált hulladékokat, bútorokat, megunt tárgyakat még a felsorolt időpontok előtt kell kihelyezni, de meghatározott időben, a lomtalanítás előtt közvetlenül csak egy nappal. Ez előtti időpontban a lomokat TILOS közterületre pakolni!
Elhelyezésére vonatkozóan annyi a megkötés, hogy az elszállításukhoz szükséges gépjármű melléjük akadálymentesen be tudjon állni, illetve, hogy a forgalmat az úton ne akadályozza a hulladék, illetve a járdán közlekedő járókelőket sem!
Fontos tudni, hogy a lomtalanításkor veszélyes hulladékot csak az arra kijelölt helyről szállítja el a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.
A felsorolt időpontokban az adott helyeken, dél és este hat óra között kerül sor a lomtalanításra.
A veszélyes hulladékok lehetnek például háztartásban keletkezett göngyölegek, festékes dobozok, vagy műanyag flakonok, hígítók, vagy azok kiürült göngyölegei, permet-vagy növényvédő szerek, azok dobozai, flakonjai, illetve még elhasználódott, elektronikai eszközök, régi elemek, stb.
Amit nem szabad kihelyezni:
építési törmelék
háztartási hulladék, ipari hulladék
veszélyes hulladék (ezt kizárólag a kijelölt helyekről szállítják el)
gépjármű roncs, vagy autógumik
semmilyen zöld-hulladék, illetve újrahasznosítható lom
Budapesten a lomtalanítás kerületenként lebontva, más – más időpontokban történik, ahogy említettük, folyamatosan kerülnek közzétételre az aktuális dátumok. Amit már most biztosan tudni lehet, a következő:

Lomtalanítás kerületenként:

V. kerület
I. kerület
XIII. kerület
VIII. kerület
X. kerület
XIX. kerület
III. kerület

Fenti területeken már a napra kijelölt időpontokat láthattunk tavaly  az alábbi felsorolás pedig a kerületekben, pontosan még nem tudható:

XIV. kerület
XII. kerület
XXII. kerület
XV. kerület
VII. kerület
XXI. kerület
XI. kerület
XX. kerület
VI. kerület
XXIII. kerület
IX. kerület
II. kerület
XVIII. kerület
XVII. kerület

12321416_1577015165923877_5767901130387935188_n

A lomtalanítás 2020-ban is egy egyszeri szolgáltatás, a városvezetés részéről, oda kell tehát figyelni az aktuális időpontokra, illetve megtekinteni a veszélyes hulladékok számára fenntartott helyek listáját is!
Fontos, ha potyogó hulladékot, szóródó lim-lomot pakolunk ki, azt lehetőség szerint tegyünk zsákba, vagy valamilyen dobozba, hogy ezzel megőrizzük a közterület rendjét is tisztaságát!
A lomtalanítás befejeztével az úttest megtisztítását is elvégzik a közterület fenntartó munkatársai, azonban a házunk előtt lévő járdát – járdaszakaszt már nem takarítják el, az minden esetben a lomot kihelyező háztulajdonos feladata, illetve – ha ilyen van – akkor a megbízott képviselőé.
A lomtalanítás Budapesten – mint ahogy azt már többször is említettük – több helyszínen, minden adott kerületben, más időpontban, és évente, területenként csak egy-kettő alkalommal kerül megszervezésre, a Közterület Fenntartó segítségével.
Ha ezt elmulasztjuk – elmulasztottuk – akkor lehetőség van lomtalanító cég segítségének igénybe vételére. Ez, számos esetben szintén lehetővé teszi az ingyen elszállítási megoldást, különösen bútorszállítás esetében. Gyakorlatilag az ingyen bútorelszállítás szintén egy lomtalanítás Budán és Pesten is, csak ezt a szolgáltatást egyénileg kell megrendelni, igény esetén.
Nem kell tehát kétségbe esni, ha lecsúsztunk az aktuális, éves lomtalanításról, van lehetőségünk igényelni azt, egy speciálisan erre szakosodott szolgáltatónál, akár ingyen, vagy különleges esetekben, egy közösen kialkudott  összegű szolgáltatási díj fejében.
Ilyenkor fontos tudnunk, hogy ugyan azt a szolgáltatást kapjuk, csak extrákkal fűszerezve, vagyis Önnek pl. használt bútorait elszállítják úgy is, hogy azokat önnek meg sem kell mozdítania.
Lomtalanítás Budapesten így is létezik, ráadásul – ahogy említettük – az esetek nagy részében, teljesen ingyenesen. Legyen szó akár családi házról, vagy emeletes házból történő elszállításról.
Ha tehát problémába ütközött a pakolással kapcsolatban, illetve a megunt, már használaton kívüli bútorainak mérete miatt nem volt lehetősége igénybe venni az éves, rendes lomtalanítást, akkor is van megoldás!
Nem kell megvárnia a következő évi elszállítást, megbízhat egy lomtalanító céget is a bútor elvitelével. Sem pakolnia, sem fuvarost szereznie nem kell. Az ott dolgozó munkatársak sok éves tapasztalattal és hozzáértéssel rendelkeznek, készséggel állnak megrendelőik rendelkezésére.
Igen kevesen tudnak erről a lehetőségről, kizárólag a Közterület Felügyelet által szervezett éves egyszeri, lomtalanításról értesülnek, ám sokszor- sajnos – erről lemaradnak.
A lomtalanító cégeknél tehát talán még jobban is járhat, hiszen ez a szolgáltatás magában foglalja az anyagmozgatást is, a lakásból kezdődően a végső helyre történő szállításig, függetlenül a darabszámtól és a bútorok méretétől!

Fontos tudnivaló a lomtalanítás időszakára vonatkozóan!
Pár évvel ezelőtti – a Főpolgármesteri Hivatal által kiadott – közlemény szerint a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak, már abban a pillanatban a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. tulajdonába kerülnek, amikor azokat kipakolják. Tehát, ha valaki eltulajdonít valamit a kirakott lomokból, az a törvények szerint lopásnak minősül. Ez a törvény már évek óta hatályos rendelkezés, több mint három éve lépett érvénybe.
Az eltulajdonítás jogtalannak számít, így az akár még szabadságvesztéssel is büntethető. Ha az okozott kár értéke ötvenezer forint alatti, akkor szabálysértésről beszélünk.
A lopásért járó börtönbüntetés maximum hatvan napos lehet, a pénzbírság összege pedig ötezertől, háromszázezer forintig szabható ki. A közterület-felügyelők akár a rendőrségre is bevihetik a rajtakapott szabálysértőt, és egyes esetekben el is indítják ellene a büntetőeljárást.

Kérjen ajánlatot most!

Hívjon a +36/30 473 5253 telefonszámon vagy töltse ki az alábbi űrlapot!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy (kötelező)

Üzenet (kötelező)

Ellenőrző kód
captcha

Elolvastam és tudomásul vettem az Adatkezelési tájékoztató tartalmát.